Pagini

luni, 19 martie 2012

Retete usoare pentru bebelusi

 Info:
Laptele matern si laptele praf pot fi inlocuite cu laptele de vaca in jurul varstei de 12 luni, pana atunci ii servim bebelusului iaurt sau branzica.
De ce trebuie sa asteptam atat de mult? 
" Laptele de vaca are un continut scazut de fier si poate determina sangerari intestinale, de asemenea poate creste riscul aparitiei la copil a anemiei prin carenta de fier. De asemenea laptele de vaca are un continut crescut de proteine greu digerabile pentru bebelusi. Alte produse lactate cum sunt branza sau iaurtul se recomanda sa se foloseasca la aceasta varsta, cu conditia sa fie consumate in cantitati mici."
- Alimentatia sugarului si a copilului mic - Elizabeth M. Ward


Iaurtul

Laptele se fierbe, se raceste cat sa ramana caldut si se pune cam o lingura de smantana sau vreo 2 linguri de iaurt la aprox 1 litru de lapte, se amesteca bine si se pune oala la caldura acoperita cu un prosop pana a doua zi. Dupa ce s-a prins, se pune la rece si se serveste bebelusului.
Iaurtul trebuie sa aiba gust acrisor. Nu se da copilului daca este prea fermentat (acru).

Branza de vaci din lapte nefiert


Laptele este lasat sa se prinda la temperatura de 16-18 grade (la temperatura camerei). Dupa 24 ore se ia smantana si se pune laptele la foc moale, amestecand mereu pana se formeaza coaguli mari de branza. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune intr-un saculet de tifon pentru a se scurge zerul.



Branza de vaci din lapte fiert

Pentru sugari si mai ales in anotimpul cald este recomandabil sa preparati branzica numai din lapte fiert. In laptele fiert se adauga iaurtpreparat din ziua precedenta (1lingurita la 200 ml) si se pune la prins la temperatura camerei. in continuare procedam la fel ca in cazul retetei cu lapte nefiert.



Branza de vaci preparata cu calciu lactic


Se pune la fiert un litru de lapte de vaca. In momentul cand incepe sa dea in clocot se adauga 4 -6 comprimate de calciu lactic. Prin amestecare laptele se incheaga. Se lasa sa se raceasca si se scurge prin tifon.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu