Pagini

luni, 5 martie 2012

De ce plange bebelusul

 
In primele zile de la nastere, este bine de stiut care sunt principalele motive din cauza carora plange bebelusul. Prin eliminarea fiecaruia veti identifica mai usor ulterior cauzele plansului bebelusului vostru.
1. Foamea
2. Pampers ud
3. Setea. Senzatia de sete poate fi identificata la bebelusi daca buzele sunt incretite ca atunci cand suntem supusi unui vant taios.
4. Frigul. Senzatia de frig poate fi depistata la bebelus daca palpam ceafa acestuia, nu manutele, piciorusele sau nasucul, extremitatile corpului pot avea o temperatura mai scazuta si va pot deruta.
5. Constipatia.
6. Colicii. Dureri abdominale care provoaca bebelusului dureri spasmodice care nelinistesc in primul rand parintii.
Sa le luam pe rand. 

Foamea la bebelus poate interveni o data la tri ore. In primele zile dupa nastere, notati intr-un caiet orele la care bebelusul mananca, veti observa ca bebelusul are un program bine stabilit, pe care si l-a format deja inca din viata intrauterina. Daca ati hranit bebelusul atunci verificam posibilitatea numarul 2

Pampersul ud. Nu este greu sa depistam daca acesta trebuie schimbat, de obicei in primele doua luni de la nastere datorita faptului ca bebelusul va avea atat scaune cat si urinari dese, veti fi obligate ca la doua-trei ore sa-l schimbati. Este recomandat ca de fiecare data, bebelusul sa fie curatat local cu un servetel umed si aplicata crema in zonele sensibile la umezeala: fese, zona inghinala.

Daca si acest pas a fost parcurs trecem la pasul trei.

Setea, dupa cum v-am explicat anterior o putem identifica usor si in cazul acesta putem sa-i dam bebelusului apa sau ceai, de preferat unul calmant din musetel, anason, fenicul, chimion. Acesta din urma se fierbe 5 minute in apa clocotita, celelalte se prepara sub forma de infuzie.
Daca si acest pas a fost identificat trecem la pasul urmator.

Constipatia. In primele zile de la nastere, copilul va expulza o pasta verzuie cam la trei-patru ore, ulterior aceasta va capata o culoare galben-verzuie iar frecventa de expulzie se va diminua pana la un scaun pe zi. Dupa o perioada mai mare de 48 ore fara scaun, este recomandabil sa folosim un supozitor cu glicerina pentru copii, taiat in patru pe lungime pentru a ameliora durerile abdominale sau plansul copilului. Nu se recomanda o frecventa mai mare de un supozitor pe saptamana, chiar si mai rar de atat, altfel riscam sa obisnuim copilul sa aiba scaun doar prin stimulare rectala. Bineinteles aceste proceduri le aplicati numai la recomandarea medicului pediatru, prima data chiar sub supravegherea acestuia.
Daca si acest pas l-am lamurit, trecem la cea mai importanta si dificila situatie cu care se confrunta un bebelus: colicii

Colicii apar in timp ce bebelusul mananca si odata cu laptele intra si aer. De aceea este important ca dpa masa, bebelusul sa fie asezat in pozitie verticala pentru a scoate aerul afara. Este important ca acest eveniment sa se produca, altfel peste o jumatate de ora-o ora bebelusul sa planga si sa nu intelegeti motivul.
Solutii pentru a scapa de colici sunt mai multe, depinde de bebelusul vostru daca reactioneaza la vreunul dintre ele. Acestea ar fi:
-   ceaiuri calmante care sa contina fenicul, chimion, musetel;
-   siropuri: Espumisan, Sab Simplex etc.; putem schimba 
-   schimbarea tetinei, in cazul alimentarii cu biberonul
-   caldura pe burtica completata cu un masaj usor, caldura poate proveni de la feon, este un instrument pe cat de surprinzator pe atat de miraculos pe care il potriviti la o distanta considerabila. Zgomotul si caldura produse de acesta vor calma bebelusul.
Sfat:
Durerea provocata de colici poate fi identificata in momentul in care bebelusul isi freaca calcaiele unul de altul si ridica piciorusele la burta. 

Alte motive din cauza carora bebelusul plange sunt dorinta de afectiune, frica de singuratate sau din cauza oboselii dinaintea somnului.
Daca primele doua motive le las in grija imaginatiei voastre cum sa le alungati, momentul dinaintea somnului este important si trebuie detaliat, pentru ca asa cum il invatam de la inceput asa se va obisnui.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu