Pagini

duminică, 18 martie 2012

Alimentatia diversificata

Momentul in care trecem bebelusul de la lapte matern sau lapte praf la alimentatie diversificata este iar un pas important pentru noi ca mamici sa aplicam corect cateva proceduri usoare. Medicul pediatru va hotara momentul din care puteti incepe sa diversificati alimentatia bebelusului dar  cateva sfaturi utile pot fi intotdeauna binevenite.
Exista diverse surse de informare legate de ordinea in care putem incepe introducerea alimentelor in mesele bebelusului.
Cea mai facila si uzuala este cea in care incepem intre lunile 4-6 cu legumele (radacinoase), fructele si din luna a 6 a cu carnea si lactatele (branza, iaurt).
Intre lunile 4-6 este bine sa cunoastem cateva idei de baza. Legumele si fructele isi pastreaza proprietatile in functie de modul de preparare. Ordinea descrescatoare este crud, copt, fiert.
In perioada 4-6 luni, bebelusul nu are inca maturizata digestia si este recomandabil sa incepem cu fructe coapte la cuptor nu mai mult de 5 min si cu supa de legume fiarta cu capacul pus.

Sfaturi utile:
Cand incepem diversificarea luam pe rand fructele si legumele astfel putem identifica daca la vreuna dintre ele are intoleranta.
Cantitatea de fruct sau supa nu trebuie sa depaseaca 20-30 ml in primele zile, suplimentand treptat in zilele urmatoare pana reusim sa inlocuim o masa de lapte (aprox 150 ml)

ex: Prima zi de diversificare

ora 6.00    lapte
ora 10.00  fructe coapte (incepem cu un singur fel de fruct ex: mar) 20 ml (o felie fara coaja)
ora 14.00  supa (incepem cu un singur fel de leguma ex: morcov) 20ml
ora 18.00  lapte
ora 20.00  lapte
ora 22.00  lapte

vom continua 4 zile cu aceasta varianta pentru a identifica daca organismul are vreo reactie (unele forme usoare apar pe piele sub forma de pete rosiatice sau brobonite) - in acest caz cereti sfatul medicului sau daca situatia este mai grava va prezentati de urgenta la medic

In ziua a 2 a veti da bebelusului 40 ml de fruct si supa samd.

Sfat:
Supa poate fi pregatita pentru cele 4 zile, nu este necesar sa faceti zilnic acest preparat. Acelasi lucru este valabil si pentru fruct. De exemplu, curatati marul si il impartiti in 8 felii si il introduceti in tava din cuptor (puteti sa-l inveliti in staniol este mai fraged) si nu-l lasati mai mult de 5 min. Serviti bebelusului o felie, restul poate fi pastrat in frigider in staniol. Va ajunge pentru 3-4 zile.
Incalzirea mancarii si a fructelor poate fi facuta cu ajutorul unei oale sau ibric pe care le puneti pe aragaz cu apa pana sus, asteptati sa dea in clocot, stingeti aragazul si puneti vasul desupra. In 5 minute poate fi servit. Verificati temperatura mancarii pe mana.

Supa poate fi pregatita din 500 ml apa si doi morcovi dati prin razatoare. Introduceti morcovul ras in apa si lasati sa fiarba circa 10 min. oala sa aiba neaparat capacul pus, pentru a pastra vitaminele.
Dupa firbere (supa) si coacere (fruct) puteti folosi blenderul pentru mixare.

Incercati sa-i dati bebelusului  sa manance cu lingurita, este mai greu si dureaza mai mult dar asa deprinde cum sa mestece mancarea.

In ziua a 5 a puteti adauga la masa de fructe o felie de para (coapta si decojita) si la supa un patrunjel dat prin razatoare.

Legumele care vor putea fi adaugate in supa: pastarnac, telina, dovlecel, brocoli, sfecla rosie, fasole verde, ardei gras sau capia (verificati inainte sa nu fie iuti) samd. Incercati sa va feriti de legumele care provoaca balonarea si nu uitati UNUL CATE UNUL
In supa puteti adauga cateva picaturi de ulei de masline in timpul fierberii si cateva picaturi de lamaie dupa ce supa s-a racit. Nu condimentati cu altceva.
Fructele pot fi consumate de bebelus in marea lor majoritate exceptand citricele (portocala, mandarina, lamai, ananas etc.), fructele cu seminte mici (capsuni, kiwi)
Recomand mango, avocado  - acesta din urma este un fruct remarcabil, cantitatea de vitamina K ce se gaseste in avocado este de respectiv 30 de miligrame, in 150 de grame, ceea ce reprezinta circa 40% din doza zilnica necesara, contine si 14 miligrame de vitamina C, tot in 150 de grame, dar si 700 de miligrame de potasiu ceea ce reprezinta circa 20% din doza zilnica necesara, este foarte bogat in vitamina B6, mai contine si 0,18 grame de omega 3 si 2,44 grame de omaga 6. In diferite proportii avocado contine toti aminoacizii esentiali, fiind un fruct care are calitati cu totul exceptionale. - Sursa whFood. 

Incepand cu luna a 6 a putem introduce carnea in supa (vita, pui, curcan, iepure) si branzica sau iaurt servite separat sau impreuna cu masa de fructe
Va recomand sa faceti branzica si iaurtul in casa cu lapte de la dozatoare, in acest sens va invit sa vizitati capitolul retete usoare
Daca va este mai usor sa-l folositi pe cel din comert va recomand iaurturile Campina, Napolact.

Din aceasta luna puteti incerca sa hraniti bebelusul cu lingurita, singurele dati cand folositi biberonul sa fie pentru lapte si cel mult pentru apa sau ceai.

Un program de masa este de asemenea recomandabil, v-as sugera urmatorul:
ora 6.00    lapte
ora 10.00  fructe     sau fructe
                 iaurt       sau branzica
                 cereale   sau biscuiti din cereale (PLASMON)
ora 14.00  supa de legume cu carne (cu ulei de masline si zeama de lamaie aprox 20 picaturi la 200 ml)
ora 18.00  branzica cu cereale, legume sau iaurt
ora 20.00  lapte
ora 22.00  lapte

Succes!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu